Som ledare förväntas man att hålla huvudet kallt, leda sig själv och alltid ta det mogna perspektivet oavsett situation. Något som inte alltid är lätt. Men finns det nivåer på ageranden som helt enkelt faller helt utanför acceptans och rim och reson?
Så frågan är: hör verkligen ledarskapet hemma i sandlådan?
Precis som i sandlådan möter vi i arbetslivet människor med olika mognadsnivåer. Som ledare är det vår uppgift att hantera detta på ett konstruktivt sätt. Vi måste vara beredda på att inte alla agerar rationellt eller moget. Ibland kommer vi att möta kollegor eller medarbetare som beter sig som barn – de kastar sand, gråter över småsaker och vägrar dela sina leksaker.
Men är det verkligen okej för en ledare att agera så?
Vi befinner ju oss inte längre i sandlådan. Att som ledare ta ansvar för att själv ta sig ur den är en av de viktigaste förmågorna. Arbetslivet kräver förstås att hantera omogna beteenden tid till annan, men att själv förpassa sig till ett sandlåde-beteende är utom all sans. En ledarskap kräver insikt, empati, och förmågan att navigera komplexa situationer.
Vi behöver ledare som också kan reflektera över sitt eget beteende. Är vi ärliga med oss själva? Har vi egna “sandlåde-beteenden” som vi inte är medvetna om? Självreflektion är nyckeln till personlig utveckling och ett framgångsrikt ledarskap.
Självledarskap handlar om att ta ansvar för sitt egna beteende. Det handlar om att våga ifrågasätta sig själv, lära av misstag och
sträva efter att bli en bättre ledare varje dag. Att vara en bra chef handlar
inte bara om att styra andra – det handlar också om att styra sig själv.
Som ledare möter vi komplexa situationer där det inte finns en enkel lösning. Att vara mogen innebär tex. att kunna hantera denna komplexitet. Vi överväger olika faktorer, lyssnar på olika perspektiv och tar förhoppningsvis välgrundade beslut baserat på detta. Att agera som ett barn, impulsivt och utan eftertanke, är sällan framgångsrikt i en komplex arbetsmiljö och kan till och med vara farligt.
Så nästa gång du står inför en utmaning som ledare, fundera på om du själv hemafaller till ett "sandlådebeteende"? När vi upplever oss angripna på olika sätt kan det vara svårt att agera moget. Vi behöver fråga oss om det verkligen är så att världen snurrar kring vårt ego. Som ledare måste du kunna sätta det åt sidan.
Där finns värdefulla lärdomar om mognad, självreflektion och rakhet – lärdomar som kan göra dig till en bättre ledare i arbetslivet. Låt oss sträva efter att vara mogna ledare – de som ser över hinder, hanterar omogna beteenden och skapar en arbetsplats där alla kan växa och trivas.
Som ledare har vi en unik möjlighet att forma organisationens kultur och beteenden. Vi kan leda bort "sandlådebeteenden" genom att föregå med gott exempel, visa mognad, självreflektion och tydliga gränser i ditt eget ledarskap.
Vi kan tydligt kommunicera vilka värderingar och förväntningar på beteenden vi önskar, eller inte önskar. Vi behöver utbilda och träna oss själva och även våra medarbetare och ge verktyg för att hantera konflikter och komplexitet.
Så gör allt du kan för undvika att fastna i sandlådan. Jobba på att vara en klok ledare. Den som ser över hinder, hanterar omogna beteenden och skapar en arbetsplats där alla kan växa och trivas.
Ska det vara så svårt? Ja, ibland undrar man.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar