När vi diskuterar arbetsplatsmobbning dyker ofta bilden upp av en tyrannisk chef som gör livet surt för sina medarbetare. Men det finns en annan sida av detta mynt – den chef som själv blir mobbad. Den som med subtila medel, eller ibland öppet, utsätts för trakasserier och utfrysning på sin arbetsplats. Är det verkligen okej att slå på chefen? Självklart inte, men detta är ett problem som sällan belyses. Kanske för att den som är ledare och chef uppfattar sig själv som svag om denne utsätts för mobbing och väljer att negligera eller erkänna att det överhuvudtaget förekommer.
Ett vanligt argument till varför det kan anses "acceptabelt" att mobba en chef är att chefen har makt. Men i praktiken har medarbetare ofta en enorm informell makt, särskilt om de organiserar sig och agerar tillsammans. Deras röster anses ibland mer trovärdiga än chefens, eftersom chefen redan har en position som kan uppfattas som auktoritär och därmed mindre sympatisk.
När medarbetare utnyttjar sina nätverk för att sprida negativitet eller skapa missnöje kan chefen snabbt bli måltavlan för frustration och kritik. Detta förstärks av en kollektiv idé om att chefen alltid "tål" mer och borde kunna hantera kritik, oavsett dess natur. I många fall förvandlas chefen till en symbol för allt som inte fungerar på arbetsplatsen – och får ta på sig skulden oavsett om det är rättvist eller inte.
Många chefer är redan "dömda" på förhand. Som ledare får de automatiskt rollen som potentiell förövare i medarbetarnas ögon. Denna förutfattade mening gör att chefens argument eller förklaringar ofta väger lätt. Det är som att chefen börjar ett "spel" med nackdelar, där de både ska leverera resultat och hantera interpersonella konflikter – samtidigt som deras egen roll ofta ifrågasätts.
När en chef utsätts för mobbning kan konsekvenserna vara förödande, både för individen och för organisationen. Mobbning kan leda till att duktiga ledare väljer att lämna sina roller, inte på grund av inkompetens, utan på grund av en ohållbar arbetsmiljö. Detta påverkar inte bara chefens karriär, utan också arbetsplatsens långsiktiga framgång, då ledarskapets stabilitet är avgörande för en fungerande organisation.
Problemet med mobbning och utfrysning kan tyvärr även komma från en annan riktning – chefens egen chef. Det händer att högre chefer, medvetet eller omedvetet, agerar på sätt som undergräver en mellanchefs auktoritet gentemot medarbetarna. Det kan handla om att öppet kritisera beslut inför personalen, ignorera eller kringgå den chefens kommunikation, eller att ge dubbla budskap som skapar förvirring och ifrågasättande.
När chefens chef väljer att frysa ut eller underminerar en ledares roll riskerar det att skapa en ännu svårare arbetsmiljö där förtroendet för chefen raseras. Det förvärrar situationen ytterligare eftersom den redan utsatta chefen tappar både stöd och respekt från sin personal. För många kan det här vara ännu svårare att hantera än mobbning från medarbetare – särskilt eftersom det är en chef ovanför i hierarkin som utövar detta maktspel.
Det är viktigt att ledarskap på alla nivåer bygger på respekt och samarbete. En chef ska kunna känna att deras arbete backas upp, inte undermineras. Ett gott samarbete mellan chefsnivåer är grundläggande för att skapa en stark arbetsplatskultur som gynnar hela organisationen. Låt oss arbeta för att göra detta till en självklarhet.
Som chef är det viktigt att våga belysa mobbning av chefer. Att bli utsatt är inget att skämmas för.
Bygga relationer med dina medarbetare, men även med andra chefer, främja dialog och arbeta aktivt för att skapa en arbetsmiljö där respekt och förståelse står i fokus. Och framför allt – våga stå upp för dig själv. Ingen arbetsplats vinner på att förlora kompetenta chefer på grund av mobbning.
Mobbning är aldrig okej – och chefer är inte undantagna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar