onsdag 24 oktober 2018

När du tror att du gör rätt

Visst är det svårt att gå utanför sin egen sfär och studera sig själv? Som ledare är det kanske det som förväntas av dig, men det är inte alltid lätt och externa ”förstå-sig-påare”, ger ibland feedback i egen sak.

Självbilden brukar antingen vara för grandios, eller svikta onödigt mycket.

Chefer förväntas ha en god självbild, även om vissa inte verkar särskilt intresserade av att spegla den annat än om den blir bekräftad precis som man själv uppfattar den.

Under stress tappar vi förmågan att reflektera och stanna upp och när det saknas tid är det svårt att skaffa sig fler perspektiv än de du redan har.

Visst är det lätt att tappa orienteringen i allt som sker. Människor som är ja-sägare och hela tiden bekräftar det du gör, eller att du själv som ledare utstrålar en så stark energi att ingen vågar göra annat än att hålla med.

Hur sjutton ska man få objektiv feedback och hur vet man att den återkoppling man får är sanningen? Alla utgår vi ju från sitt eget perspektiv.

Det gör det svårt att veta vad som duger i andras ögon. Därför är kanske siffror det enda objektiva att hålla i handen. Om du som ledare inte levererar det resultat som förväntas, ja, då gör du fel. Sättet att nå fram till resultatet är en annan fråga. Du kan tro att du gör rätt, men siffrorna visar fel.

Rimligen borde ett ledarskap där hela organisationens potential och engagemang tas tillvara, ge de siffor som förväntas. Men så är det tyvärr inte alltid. Ibland fungerar ett auktoritärt ledarskap förvånansvärt bra och eftersom vi har korta ledtider idag och mindre tålamod och förväntar oss snabbare resultat, kan det till och med var att föredra.

Vem har tid att vara långsiktig idag? Och med det i tanken, finns det kanske inte utrymme att jobba med aktiviteter och fokus som ger långsiktiga resultat.

En del chefer hoppar från det ena projektet till det andra och lämnar efter sig något som ser bra ut för att sedan krascha långt senare. Under tiden har nya ledare tillsatts som får bära hundhuvudet.

Det finns också chefer som gör det stora arbetet att ”städa” och därför blir impopulära och där nästa chef blir den stora hjälten.

Frågan är förstås om det är hjälte som är det som eftersträvas, men även en chef har ett ego och vill känna att hen har lyckats och framförallt inte få otack där någon annan skiner av det arbete som någon annan gjort.

De flesta ledare har någon form av externt bollplank som hjälper dem att tänka klart. Men ofta ser de inte vad som sker i en verksamhet och bilden av verkligheten är ju filtrerad genom chefens ögon.

Att tro att du gör rätt men det blir fel eller du tror att du gör rätt men någon annan tycker det är fel, ja det är situationer som alla ledare möter under sin karriär.

I slutänden är det ju varje chefs privilegium att tro på det hen gör och våga stå upp för det och skaffa sig kloka människor med olika perspektiv som kan hjälpa till att nyansera bilden.

Det är dock lätt att tro att du gör rätt, men det blir fel ändå.

Inga kommentarer: