torsdag 30 april 2015

Dödar siffror energin?

Det finns olika preferenser hos chefer. En del känner sig trygga med siffror, andra tappar energi.

Självklart finns det en mix, men det är alltid intressant att titta på ytterligheterna.

För några veckor sedan var jag i ett möte med flera chefer. En av dem var full av inspiration och energi då hon lyckats hitta en väg att få med sig en sargad organisation. Hon formligen glödde av passion och talade upprymt om hur hon genom en enkel process fått liv i organisationen igen.

Rent intellektuellt förstod de andra cheferna poängen, men det kunde konstateras att de inte riktigt delade glöden kring det nyupptäckta spåret.

Några menade att visst är det bra, men ser vi några effekter? Det är ju bra med idéer och planer, men vi vill ju kunna mäta detta. Hur har du jobbat med den frågan?

Snabbt märktes det hur den passionerade chefen tappade lite fart, började känna sig obekväm för att ganska snart inte säga så mycket mer om sina idéer.Det var ju kanske inte meningen. Möjligen blev den vackra illusionen tillbakavisad till verkligheten på ett abrupt sätt.

Få i gruppen märkte av det falnande intresset utan fortsatte att vara skeptiska till det hela. ”låter ju bra men show me the money”.

De flesta vet ju att pengarna tyvärr kommer lite senare. Först måste man arbeta ihop dem.

Det är intressant att studera hur olika människor har olika strategier för att bygga sina strukturer. Men också hur dessa ofta kommer på en närmast kollissionskurs och inte skapar en bredd, utan sätter människor i varsina läger.

Ledarskap handlar om att stå för sin idé men också lyssna till hur andras idéer kan prövas.

Inget är svart eller vitt och inget är rätt eller fel. Självklart ska en chef stå fast vid sin tro, men en kombination av höger- och vänsterhalvan av hjärnan är alltid den bästa.

Tyvärr är det enklare för sifferinriktade personer att ta död på energi hos dessa som är mer kreativt inriktade. Kanske tappar de sifferinriktade också energi när de upplever att det bara handlar om ord och inga resultat.

Möjligen en lärdom för de chefer som är medvetna om sitt fokus.

Det viktiga är att vara realistisk men ändå visionär.

Siffror skapar möjligen visioner i form av tal och vad man kan göra om dessa mål uppnås.

Inte siffran i sig.

Inga kommentarer: