tisdag 28 januari 2014

Varför är det så lätt för vissa?

Ledarskap är inte enkelt, ledarskap kräver mycket och vissa anser att det är en talang. Medan några kämpar på i sina roller och tycker att det tar alldeles för mycket energi, finns det andra som lägger ner ett stort arbete på sitt eget och andras ledarskap.

Att våga vara känslokall i besluten men kärleksfull i genomförandet. Ja, så sa en klok person jag hade en intressant dialog med i förra veckan.

För viss ledare verkar det så enkelt. De har en genomtänkt idé för hur de vill göra, något de utvecklar och utmanar hela tiden. De genomför olika aktiviteter och investerar tid för att överföra kunskap och hjälpa andra att kunna få ut det bästa och mesta av sin potential.

Det har skrivits miljoner böcker om och hur en ledare bör agera. Framgångsrika ledare intervjuas om deras ”hemliga recept” för framgång. Men ändå kan ingen kopiera, alla måste göra det på sitt sätt.

Vad är då den bakomliggande drivkraften i ledarskapet. Vad är det som gör att vissa lyckas, medan andra aldrig får till det?

I grunden handlar det om ett intresse för människor och vad vi kan åstadkomma tillsammans. En nyfikenhet och ett öppet sinne kring tron på den mänskliga kraften.

En del tror sig ha den, men när det kommer till utmanande krissituationer, visar det sig att så inte är fallet. En del erkänner öppet att de egentligen inte har så mycket till överse för människor.

För många år sedan hade jag en dialog med en högt uppsatt Europachef som sa sig avsky barn och att katter var mer intressanta än människor!

Det finns ju inget fel eller rätt, men det är rimligt att människor presterar bättre om de känner sig sedda, och för att kunna se en annan person, krävs att gå lite mer på djupet. Att inte förutsätta vilka behov och preferenser andra har, utan ta reda på det.

Få kan tyvärr svara konkret på frågan vad det är som fick dem att välja den just den väg de nu är på, och då är frågan kring vad de vill göra i nästa steg ännu svårare.

Kanske handlar ledarskap till synes och sist om att vara en katalysator för att människor ska finna vilken som är deras absoluta arena att verka på.

För att det ska lyckas måste man vara intresserad. För det tar tid.

Ledarskap är ett intresse och kanske en talang. Det är därför det är enklare för de som har den kombinationen.

Hur intresserad är du egentligen? Kanske en viktig fråga att ställa sig lite då och då.

Det kommer ändå att visa sig i resultatet förr eller senare, om du egentligen inte vill vara ledare utan kanske bara chef.

Inga kommentarer: