onsdag 2 november 2011

Finns det inga kvinnor?

Med risk för att bli en aning fokuserad på genusfrågor så måste jag ställa mig frågan vad det är som gör att det alltid uppkommer en fråga kring var man hittar kunniga kvinnor?

Jag känner många kompetenta kvinnor som är chefer och i ledande positioner. Jag känner självklart även många män med samma bas.

Men det verkar finnas en viss skillnad. Framförallt när det gäller styrelsetillsättningar. Jag är av den åsikten att det behövs en större mångfald i allmänhet när det gäller chefspositioner. Men ibland verkar debatten ha stannat vid att det inte är styrelserna som är viktiga utan de operativa tjänsterna.

Jag håller även med om detta, men ibland undrar jag om det är ett sätt att utåt ta ansvar för frågan utan att egentligen göra något åt saken.

Jag vet flera kvinnor som själva kontaktat valberedningar efter tillsättningar och undrat varför inga kvinnor blev invalda och då oftast fått svaret att de inte hittade några. Då har dessa kvinnor undrat varför de inte själva blev kontaktade, antingen i egenskap att själva vara aktuella eller med information om andra kvinnor som har de kvalifikationer man önskar.

Jag har ett ganska rykande färskt exempel där en person frågade mig om jag visste någon kvinna jag kunde rekommendera till en styrelse som han själv satt som ordförande i. Jag kom genast att tänka på en mycket kompetent person som jag tror skulle passa utmärkt. De hade då redan anlitat ett företag som just jobbade med att ta fram olika personer för att presenteras som kandidater till styrelser.

Jag lämnande namn och CV till företaget. Tiden gick och jag fick veta att ordföranden fått en lista på 7 personer som ansågs lämpliga. Av dessa 7 föreslogs en kvinna som den 7:e, dvs. de hade listat den mest lämpade kandidaten som nr 1 osv. På listan fanns inte mitt förslag. Ordföranden undrade stilla vad det är som gör att man inte kan hitta fler kvinnor, han var övertygad om att de finns och sa att han förstår varför det inte blir större mångfald när det går till på detta vis.

Han bad mig undersöka om mitt förslag på person blivit kontaktad. Det visade sig att så inte var fallet. Då beslöt ordförande att träffa henne för att se vad det kunde leda till. Efter första mötet kunde styrelse och ägare konstatera att denna kvinna var mycket mer erfaren och kompetent än de övriga de träffat och fått rekommenderade.

Vi ska hålla i minnet att detta var ett ägarlett företag där valberedningsarbetet görs för den basen, men oavsett det så är principerna kring hur man agerar och resonerar kring att leta efter den mest kompetenta, något som inte verkar prioriteras.

Handlar det om en brist på förmåga att förstå vad en persons erfarenheter och kompetens kan bidra med eller är det okunskap på andra plan, eller handlar det om fördomar?

Jag har inte svaret men någonstans måste vi som har ledande positioner i näringsliv och organisationer våga titta lite längre än näsan räcker. Om vi själva inte har svaret så finns det många kunniga människor i omgivningen som kan ge råd var man ska leta. Detta gäller alla typer av ledande positioner, inte bara styrelser.

Om ditt nätverk inte har de kontakterna, leta utanför nätverket. Idag med det nya sättet att kommunicera och skapa kontakter finns det en oändlig kunskapsbank att hämta ur.

Det gäller bara att våga vara lite kreativ!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Intressant blogg! Har läst rätt många inlägg här nu.

Jag eftersöker ett inlägg om unga chefer och dess utmaningar! Är själv den situationen varför det intresserar mig.

/Jacob

Marika Skärvik sa...

Tack för din kommentar Jacob. Jag skriver gärna något om unga chefer. Det finns många vinklar så återkom gärna med vad du ser att du skulle vilja att jag plockade upp.

Anonym sa...

Hej!
Här kommer några förslag till inlägg.

Hur ska unga chefer hantera ålderskillnaden mellan medarbetare och chef? När chefen är yngre och mindre erfaren.

Har du förslag på var och hur unga chefer kan nätverka för att utbyta erfarenheter? Har du några konkreta rekommendationer på konferenser/nätverksdagar/workshops som riktar sig till chefer generellt eller unga chefer?

Vad är det vanligaste misstaget unga chefer gör?

/Jacob

Marika Skärvik sa...

Hej Jacob,

Maila mig gärna istället för lite mer konkreta svar på dina frågor.

Jag bloggar gärna kring en historia eller ett ämne som berör det du har i tankarna men som kanske inte svarar direkt på dina frågor.

Marika