tisdag 11 januari 2011

Vem slösar du din energi på?

Om man skulle samla all den negativa energi som går åt för en chef att irritera sig på olika saker i sin omgivning, skulle man säkert kunna driva ett helt litet samhälle.

Chefer får ju inte klaga öppet. Det anses opassande. Så vad gör han eller hon med all sin energi?

Ja, antingen håller man den inne eller pratar ut hemma. En del skaffar sig ett professionellt bollplank.

Jag träffar dagligen chefer som riktar sin energi åt fel håll. Med fel håll menas åt situationer, medarbetare, överordnande eller kanske styrelser. Mest är det åt irritation över medarbetare.

De som inte anses lyssna, förstå, uppskatta eller helt enkelt inte gör sitt jobb. De som ägnar sig att i sin tur sprida negativ energi.Det är så lätt att den negativa energin slukar allt annat och det gör det svårt för den positiva kraften att tränga igenom.

Varför gör vi så? Kanske för att lätta på vår egen ångest av otillräcklighet och tillkortakommanden. Kanske för att vi helt enkelt inte själva får någon positiv energi tillbaka eller för att vi som chefer ofta ger och ger och ger. Det finns alltid undantag men tyvärr är det för få.

Det är lätt att dras med. I en organisation med en mindre positiv syn är det lätt som chef att ryckas med utan att man märker det. Det är lätt att plötsligt även se sig själv som ett offer.

Att spela offer kan tyckas vara skönt. Det går ju ut på att omgivningen har ansvaret. Att det är deras fel på något sätt. Visst, en medarbetare som inte fungerar är aldrig chefens fel men dock dess ansvar att hantera.

Att försöka överföra en positiv inställning till människor som generellt är negativa tar även det energi. Massor av energi.

Om man ska ägna sig åt självreflektion som chef, vilket man ständigt bör göra, är det då kanske dags att välja en annan miljö. En som är energifylld. Man kan kämpa hårt för att skapa den, men någonstans på vägen måste människor vilja bli positiva och energifyllda. Jag vet otaliga exempel där det faktiskt inte varit så.

Som chef är det självklart att hitta en väg ur detta. Kanske inte alltid så lätt men nödvändigt. Visst, ibland behöver vi älta elände. Det är en del i processen att hitta sätt att angripa frågan. Men sen måste det bli ett stopp.

Mitt nyårslöfte är att våga välja bort miljöer där man inte vill känna en positiv energi. Att våga välja situationer där det finns en positiv kraft. Att våga förändra en negativ miljö, men bara till en viss gräns. Behovet av positiv energi måste finnas hos dem som är runt omkring en. Då kan de ta emot.

Så du som just nu sitter med en medarbetare, kollega eller chef och kör runt i den negativa loopen. Väck upp dig själv och lova och unna dig ett 2011 med positiv energi.

Det är du värd!

Inga kommentarer: