måndag 13 december 2010

Är det skottpengar på chefen?

Läste i dagarna om en nytillsatt chef på ett känt företag. Artikeln kunde även läsas på nätbilagan. Jag såg till min irritation att några hade tagit sig friheten att spekulera i huruvida den tillsatta chefen verkligen fått jobbet på egna meriter. Det fanns ju en koppling mot tidigare ägare. Var det inte något lurt här?

Är det så att det finns en utbredd misstänksamhet mot chefer och att det ger sig uttryck i olika former av kritik och påhopp innan chefen ens har börjat sitt jobb. Till saken hör att jag denna gång känner denna chef rätt väl, det är kanske därför jag väljer att reagera starkare. I kommentarerna kunde man utläsa en sorts avund över tillsättningen.

Är det så att folk är avundsjuka på chefer och att de får så ”fina” jobb? De flesta som är chefer vet att en chefsroll är allt annat än fin. Den innehåller utmaningar som går bortom rollen. I det här fallet blev det också personligt, som så ofta när det gäller chefer.

Det är kutym att på olika sätt bedöma och döma chefer. Självklart får man acceptera att det kommer med rollen men frågan är om det inte gått lite för långt. Det verkar som om det är fria skottpengar på chefer i olika sammanhang.

Jag läste även en annan artikel i veckan kring en avgående chef. Bakgrunden och orsaken handlade om bristande ledarskap internt. På samma gång valde förre ordföranden att kritisera och kommentera företrädaren. Varför gör man det? Kan man inte låta varje chefsuppdrag stanna där det är och gå vidare. Både för den avgående och för den nytillsatta. Samma sak har man kunnat läsa om andra avgående chefer där den nytillträdda chefen väljer att kritisera den föregående.

Att ta ansvar för det man själv gör som ledare är en sak, att välja att öppet kommentera andra är inte en eftertraktad ledaregenskap. Det gäller oavsett chefsroll. På till exempel en ordförandepost kan man kanske förvänta sig än mer integritet. Om chefer ska kunna höja sitt allmänna anseende hos omgivningen är det kanske dags att börja leva som man lär.

För vem vill ta chefsuppdrag där det finns en självklar skottpeng på chefen?

Varje chef har sin tid, både som avgående och som tillträdande! Integritet måste ändå gälla oavsett roll!

Inga kommentarer: