söndag 22 juni 2008

Att gå på myten om sig själv

Hur ofta har du mött människor som agerar och vill verka och vara något de inte är? Som visar och har en självbild som är mycket större än verkligheten? Ja förresten, vem avgör vilken som är sanningen.

Det intressanta är dock att den egna självsuggestionen kan försätta berg. De flesta framgångsrika människor har ett mått av att tro mer på sig själv än vad som kanske är förmågan djupt därinne.

Men ibland kan det gå fel. När bilden av en själv rämnar. Jag har träffat flera personer under min karriär som varit firade och respekterade och som under lång tid blivit serverade en bild av deras förträfflighet, både genom sitt eget sätt och genom andras. Det är klart att fallet blir högt när de t.ex. förlorar sitt jobb.

Jag känner också människor som utåt sett verkar vara säkra och självklara i sin framtoning men som sedan, när man verkligen lär känna dem, anser sig vara fullständigt värdelösa.
Från tid till annan stöter man på personer som har en hög svansföring, men man vet att under ytan finns det en något mindre person. En person som just därför, försöker leva upp till en bild av sig själv som man på något sätt tror är den rätta.
Tiden har en tendens att hinna ifatt oss alla, oavsett om vi har en självbild som är nära eller långt bort från sanningen.

Fler än vi tror vittnar om sin största rädsla: att bli upptäckt som en bluff. Det kanske låter märkligt, men jag har träffat många som i sanningens minut faktiskt tänker så, ja det finns människor som går igenom en hel karriär med den tanken. En del är ödmjuka inför detta, andra slåss med näbbar och klor för att omvärlden ska hålla fast vid bilden.

Tänk vad mycket energi det går åt att spela. Att arbeta fram manus och sen underhålla dramat. Det kanske är enda möjligheten, att bestämma sig för hur man vill uppfattas och sen se till att det så förblir. Men om du innerst inne ändå känner och är en annan så kommer du förr eller senare att bli avslöjad. Att kunna se igenom en person, kan vara utmanade. Du blir den där som avslöjar. Så om du har den förmågan ska du använda den med försiktighet.

För ett par månader sedan hade jag en spännande diskussion med en vän som hävdade att ”de flesta dör hellre än möter sig själva”. Ja kanske är det så, att fler än vi tror spelar spel, låtsas att de är något de inte är. Kanske måste vi alla för att orka med livet och karriären inbilla oss att vi kan mer än vad vi kan.

Kanske är det så att alla måste gå på myten om sig själva för att lyckas. Att det är ett sätt att tvinga sig till bättre prestationer.

Men tänk om du duger som du är? Det kanske just det som är framgången. Att vara dig själv och bli framgångsrik för det. En del vågar, en del vågar inte och väljer en annan väg.

Jag väljer att försöka. Att inte bli upprörd över myterna. De kanske tjänar något gott för de som inte orkar möte sitt äkta jag.

Så medan du har uppsikt över andras myter, fundera på din egen, den kan vara närmare än du tror.

Inga kommentarer: