onsdag 17 juli 2024

Rädslan att bli utbytt

Många chefer och ledare drivs av rädslan att misslyckas. Kankse kan rädslan ses som en “vän” som hjälper en att prestera och undvika att ge upp vid svåra utmaningar.

Men det kan ha negativa konsekvenser på lång sikt. Rädslan för att inte uppnå mål kan leda till utmattning och till och med hota hela karriären. Att basera motivation på att “vinna” något istället för att undvika något kan vara mer effektivt och hållbart.

Det är inte enklet att vara medveten om balansen mellan vad som är bäst för verksamheten och vad som gynnar dig själv somledare och chef rent personligen. Att vara driven är positivt, men när rädslan för att misslyckas styr beslut, kan det bli problematiskt.

Rädslan att bli utbytt är mänsklig, men när den styr beslut och handlingar hamnar man lätt som gisslan med sig själv. Även andra i ens omgivning kan nyttja detta och på sätt styra dig som ledare på ett sätt som gör att du tappar kontrollen över dig själv.

Att vara rädd för att bli utbytt är ett verkligen att tappa kontrollen och som ledare gäller det att ligga steget före för att kunna föutse vart vinden blåser. Många oroar sig samtidigt som de kanske lägger upp olika strategier för att inte hamna på "skit-list". Även din chef är kanske rädd och då är det bättre att byta ut dig istället för att själv bli utbytt. 

Genom att vara medveten om våra drivkrafter som ledare och kunna balansera verksamhetens behov med våra egon kan vi skapa ett mer hållbart och framgångsrikt ledarskap. Det kan kräva år av träning och första steget är att erkänna sin rädsla. För sig själv. 

Chefer och ledare har ofta en stark drivkraft att prestera och bevisa att deras kompetens är av värde. Samtidigt kan rädslan för att bli utbytt göra sig påmind alltför ofta. Att någon annan ska ta din position eller överträffa dig. 

När rädslan för att bli utbytt tar över kan ens agerade naturligt ske utifrån egoistiska motiv. Man fattar beslut som gynnar en själv snarare än organisationen eller teamet. Rädsla för misslyckande kan leda till att man undviker att ta risker. Man väljer beprövade metoder eller undviker att tänka nytt och hitta mer modiga och bättre lösningar. 

Att vara rädd för att bli utbytt skapar stress och ångest. Chefer kan överarbeta och bränna ut sig i sin strävan att bevisa sin oumbärlighet. En chef som är rädd för att bli utbytt kan skapa en kultur av misstro och osäkerhet. Medarbetare känner sig undervärderade och oinspirerade, vilket påverkar arbetsglädje och engagemang.

Rädslan för att bli utbytt är en utmaning som chefer och ledare ständigt möter. 

Vad är det egentligen som gör att det är så farligt? Handlar det egentligen inte bara om egot, eller också en rädsla att förlora rent ekonomiskt?

Att som ledare styras av sina rädslor är ganska farligt. Det gör en sårbar inför andra som kan nyttja detta till sin fördel och det är inte bra för en verksamhet, eller för dig själv i längden.

Har du ens vågat erkänna att du är rädd för att bli utbytt?

Vi är ju alla utbytbara på ett eller annat sätt. Så vad har du att förlora egentligen?

Varje ledare och chef behöver kunna kontrollera sitt ego och hitta strategier för det och kanske också skapa en miljö där det inte är en katastrof att faktiskt bli utbytt.

Oavsett kommer det alltid ett läge under karriären där detta inträffar.

Lika bra att vara föberedd. Både på det och att hitta sätt att förhindra det man fruktar.

Ingen är oersättlig och det behöver inte betyda att man inte duger.

Det viktiga är känna att man duger för egen del. 

I mötet med andra kan uppfattningen alltid växla.


Inga kommentarer: