söndag 29 mars 2020

När ledarskapet prövas

De flesta ledare hamnar förr eller senare i en situation i sin karriär när deras ledarskap prövas. Många anser kanske att en ledare har betalt för att hantera just svåra situationer. Det finns en allmän inställning att det ingår i ansvaret och att det ska vara självklart att kunskapen och förmågan finns där, annars ska man inte få vara chef.

Det finns självklart en mängd olika uppfattningar om hur en ledare ska agera i en svår situation eller kris. Oavsett hur denne gör, kommer det att finnas synpunkter på agerandet. När krisen även berör ledaren själv, är det inte enkelt att hålla isär sak och person. Många gånger kanske ledaren själv inte står för det beslut som fattats, men måste ändå framföra budskapet med trovärdighet.

Många fler chefer än man tror använder sig av olika stöd för att hantera svåra situationer. Precis som i allting annat, måste man träna för att bli bra och det gäller också hantering av kriser. Men hur gör man om man aldrig varit med om en kris av stora mått? Det finns ju inga simulatorer där man kan testa innan, om man inte befinner sig inom någon av de samhällsbärande funktionerna där denna träning ofta finns då risken för liv är stor.

I pressade situationer kommer ofta det sämsta fram. Detta gäller även chefer och ledare. Har man varit med om svåra situationer tidigare och haft klokheten av reflektera i efterhand, har man lärt sig hur man agerar. Men det är inte självklart att reaktionerna blir desamma nästa gång.

Ofta kan en humanistiskt inriktad chef uppvisa mindre humanistiska tendenser i en svår situation, likväl som denne kan vilja släta över allvaret för att få det hela att låta bättre än vad det är.

Det kloka i den situation som nu råder i vårt samhälle är, att trots att det handlar om ett snabbt agerande, stanna upp och fundera på hur din reptilhjärna reagerar.

Du måste kanske skaffa dig en stadig och klok person att bolla dina tankar med. Du måste också ta hjälp av ditt team för att gemensamt stärka budskapet och framförallt hitta lösningen framåt.

För det mesta kan du som ledare förutse hur resultatet av det du genomför kommer att slå. Men vad gör du när du inte vet hur slutmålet kommer att se ut och vilka förutsättningar som kommer ändras? Hur gör du när du ska jobba med ett material som du inte kan kontrollera eller som du inte vet hur det kommer att se ut imorgon?

Just nu tampas många ledare med frågeställningar de aldrig gjort i modern tid. Frågeställningar som de inte vet svaren på. Osäkerhet om nästa dag och framtiden och med frågor som det inte finns naturliga svar på.

Den enda fråga du kan ställa dig själv är hur du vill förhålla dig till detta tillstånd. Oavsett vad du inte vet, så kan du styra ditt eget agerande och göra din egen riskanalys över dig själv som risk.

Det enda du kan påverka är ditt eget agerande. Men det kan du påverka.

Hur vill du kunna se tillbaka på dig själv som ledare när du har tagit dig igenom den resa du nu inte vet hur den ska sluta?

Det kan du bestämma dig för och vara din egen ledstång. Hur ska du välja en väg och samtidigt vara beredd att välja en ny.

Som ledare har du ansvaret att leda dig själv.

Jag hoppas att du använder den förmågan och styrkan, mer än du någonsin tidigare gjort.

Just nu, imorgon och för all tid framöver.

Inga kommentarer: