söndag 12 juli 2009

Konsten att koppla av

Nu är den här, semestern. Efterlängtad av många. För en del så var det ett år sen sist. Men kan man som chef verkligen ta ledigt på allvar?

Själv visade jag på stor arbetsnarkomani i veckan när jag valde att arbeta trots att jag egentligen skulle vara ledig. Jag som alltid sagt att man ska logga ut och ta vara på tiden av ledighet. I först hand för att reflektera över vad som skett det gångna året men också för att orka ladda om. Även chefer behöver det, kanske särskilt chefer.

Visst anses det så att chefer har betalt för det arbete det gör, men man kan fråga sig om pengar kan kompensera för det chefer behöver ställas inför. Det är givetvis ett eget val, men i dessa tider finns det inte alltid självklara val. Kanske särskilt för chefen.

Just nu handlar det om att utmana sig själv och sitt ledarskap till det yttersta, att orka hänga kvar och uppbringa egen energi för att ge till andra. Påfyllnad kan man bara glömma.
Just nu är det du som chef som måste ge till andra. Eller är det inte så?

Som chef tillhör det ovanligheterna att få energi från andra. De chefer som upplever det eller har upplevt det hoppas jag tar emot detta med stor ödmjukhet. Just nu är det i många stycken en ynnest att få vara annat än energikraft åt andra.

Hur gör man då? Hur orkar man ge och ge när det inte finns något kvar att ge? Kanske är det tid att inse att allt inte hänger på dig, att världen inte går under om du loggar ut ett slag, att andra växer genom att få ta ansvar. Till och med ansvar att ge chefen en smula energi.

Kan kanske låta bakvänt och som om chefen abdikerar från sitt ansvar.

Nej ,det är dags att be sina medarbetare och omgivning om lite kärlek också. Är det verkligen så att chefen har gjort sig förtjänt av kärlek? Kanske inte, men även chefen är människa. Det sägs ju att man ska älska någon som mest när det förtjänar det som minst. Kanske är det dags att du som chef kräver lite tillbaka av dina medarbetare.

Efter alla tuffa beslut och motgångar, i en tid av uppförsbackar, är det dags att även chefen får lite cred!

Ingen chef sägs vara bättre än sina medarbetare, kanske är det också så att ingen chef är mer energisk och inspirerande än sina närmaste medarbetare?

Att använda semestern till att ladda batterierna är viktigt, men glöm för den delen inte bort att fortsätta med det när du är tillbaka.

Kanske är det dags att be om lite mer när du är tillbaka. Att du kan fortsätta vara avkopplad men laddad.

Tror du att dina medarbetare skulle ställa upp på det? Att chefen behöver deras energi från tid till annan?

Varför inte ägna ledigheten till att fundera på hur du ska starta om på nytt, med lite extra energi. Inte bara din egen.

Då kanske du först kan börja koppla av.

5 kommentarer:

Johanna sa...

Omtänksamt inlägg för alla chefer som äntligen har fått en efterlängtad semester. Ha en skön semester.
Hälsningar Johanna Boström

Mats T sa...

Härligt Marika och mycket tänkvärt. Sitter själv just nu (arbetar fortfarande) med stort drop på energi och funderar på hur man själv skall kunna ladda inför nästa period och fortsätta entusiasmera och ge energi till medarbetare. Ha en skön sommar

Marika Skärvik sa...

Tack Mats,

Det enda man vet är att man måste uppbringa sin egen energi. Gör bara det du själv mår bra av och vill, inte enkelt men nog så gott att utmana sig själv. Ha en skön sommar själv.

Olle sa...

Hej, jag hoppas du och alla som läser detta har en skön semester. Jag hittade dina Tankar om ledarskap" på sökordet modiga chefer i ett gammalt inlägg;

"Ingen chef är bättre än den sammanlagda mängden av sina medarbetare, det vet vi. Därför är de chefer som vågar lyfta fram sina medarbetare också modiga chefer. En bra ledare vet att bra medarbetare också handlar om bra ledarskap." Tack för det jag håller med om att mod är viktigt för chefer.

För mig är ledarskap ledande av mig själv först och sedan möjligen ledande av andra. Jag tar ett steg framåt och så ser jag vilka som följer.

När det gäller semester och därmed gäller energi, så behöver man även här ta personligt ansvar för sin egen energi. Hur skulle det annars vara om någon annan bestämde över min energi?

När jag har koll på hur min egen energi, bl a urskilja vad som är närande och tärande, kan jag göra medvetna val.

För min del ger inte semestern i sig någon energipåfyllnad. Det är många andra behov som skall manageras (förväntningar, tid, pengar, familj osv). Så för mig är det i första hand omväxling. Jag behöver fortfarande gör mina energival.

Och med tiden har jag blivit bättre på att stärka min grundnivå så att jag inte är så känslig för yttre och inre påverkan. Den yttre påverkan talas det mycket om, även om min erfarenhet är att den inre påverkan min dialog med mig själv kan vara den mest tärande.

Tips att läsa mer om detta här: http://lecknepartners.wordpress.com/2009/04/27/det-inre-ledarskapet/.

Den som tar kommando över sin inre dialog kan får tillgång till källan för närande energi, vilket blir ett kraftfullt verktyg för chefer i synnerhet och människor i allmänhet.

Vi hörs
Olle

Marika Skärvik sa...

Olle,

Du har så rätt. Att leda sig själv är A & O och den största utmaningen och möjligheten varje människa har. En förutsättning för det är mod (igen) och att kunna vara klarsynt. Det är inte alltid så enkelt. För att kunna vara en bra chef och ledare måste man veta vem man är. Du kan läsa mer om det i min kommande bok.

Ha det gott.