onsdag 6 mars 2024

Lätt som en plätt?

Ledarskap är en komplex uppgift som kräver mer än bara strategier och målsättningar. Många ledare tror att om de kommunicerar tydligt och om de visar upp konkreta planer, kommer allt att lösa sig. 

Men verkligheten är inte alltid så enkel. Människor i omgivningen tolkar information på olika sätt, och det är förmågan att förstå sina egna val och prioriteringar som gör att man bli medveten om sitt agerande full ut.

En ledare kan ha den bästa strategin och de mest ambitiösa målen, men om dessa inte tolkas på det sätt som är tänkt, kan det skapa stora problem. Människor tolkar information baserat på sina egna erfarenheter, värderingar och känslor. Det som är självklart för en ledare kan vara förvirrande eller otydligt för någon annan.

Det är därför viktigt att ledare inte bara fokuserar på att kommunicera själva budskapet, utan också på att förstå hur det tas emot. Att vara medveten om att olika människor kan tolka samma information på olika sätt är avgörande för att undvika missförstånd och konflikter.

En annan fallgrop är att ledare ibland tror att den kommunicerade strategi och målsättningar är den tydliga vägen framåt. De kan vara så övertygade om sin egen vision att de inte ser att andra ser helt andra möjligheter eller alternativa vägar. 

Att förstå sina egna val och prioriteringar är avgörande för att kunna agera medvetet. En ledare bör ständigt reflektera över sina beslut och överväga om de verkligen leder mot målet eller om det finns andra vägar att utforska. Att vara öppen för att förstå hur andra tolkar budskapet och att våga ompröva kommunikationssättet är tecken på ett insiktsfullt ledare.

Det är en vanlig missuppfattning att bara för att man kommunicerat och lagt upp planer, så kommer det också att bli så. Utförandet är ibland ännu viktigare än planeringen. Att se till att människor förstår och köper in i strategin är en sak, men att se till att den faktiskt genomförs är en annan. Det är ofta där det går fel.

Ledare behöver vara aktiva i att följa upp och justera planer när det behövs. Att vara flexibel och anpassa sig till förändringar är en del av ledarskapet. Det är inte alltid lika lätt, men med medvetenhet, självinsikt och en öppen inställning kan ledare navigera framgångsrikt genom komplexiteten.

Så nästa gång du som ledare känner dig övertygad om att din strategi löser allt och framförallt att alla hört det du sagt på samma sätt, se till att ha redskap och verktyg för att kunna sätta fingret på hur ditt budskap tolkas av andra och om ni delar samma väg framåt. 

För det är inte alltid så enkelt som det verkar, men med verktyg att ha ett gemensamt språk, finns det också större möjligheter att se samma bild och därför förstå att sätta de olika tolkningarna i en gemensam karta.

Lätt som en plätt? Ja, med konkreta verktyg och insikt om att förstå de olika tolkningarna blir det enklare.


Inga kommentarer: