måndag 10 juli 2023

Är semester verkligen det ultimata energitillskottet?

Att vara ledare är inte bara ett jobb, det är en passion för många. Att älska att utveckla sina medarbetare, att driva projekt framåt, att lösa problem och att skapa värde för sin organisation. Många ledare känner sig engagerade, utmanade och inspirerade av sitt arbete. Det är inte bara något de gör, det är något de är. Man kan alltid ha synpunkter på om det lämpligt att identifiera sig med sitt jobb som den enda, men att älska sitt jobb är inte samma sak som att vara sitt jobb.

För många ledare kan det därför vara svårt att koppla bort jobbet när semestern kommer. Många ser ledigheten som en skön paus från stressen, rutinerna och kraven. De vill resa, umgås med familj och vänner, eller bara ta det lugnt och njuta av livet. Men för många ledare kan det vara annorlunda.

Det inte enkelt att stänga av sitt intresse för sitt jobb. Att tycka om att läsa om nya trender, att följa upp pågående processer, att hålla kontakten med kollegor och kunder. Många känner sig tomma om de inte får utlopp för sin kreativitet, nyfikenhet eller ambition. De njuter av sitt jobb, även när de är lediga.

Många kan tro att det är fel att känna så här. Normen kan uppfattas som att ledighet kan vara lika med att slippa sitt jobb. För andra kan det vara ett tecken på att ha hittat sin plats i livet, där man kan göra skillnad och utvecklas som person. Det är förstås viktigt att hitta en balans mellan jobb och fritid, där man respekterar sina egna behov och gränser. Många vill vara närvarande i nuet, oavsett om de jobbar eller har ledigt.

Alla delar inte denna syn på semester. Vi är alla olika och har olika drivkrafter, intressen och mål. Det viktigaste är att vi gör det som får oss att må bra och känna mening med våra liv. För många är det att vara ledare i en organisation, även när de är lediga.

En bra ledare är en som kan balansera sitt arbete och sitt privatliv. En som vet när det är dags att stänga av datorn och njuta av fritiden. En som inte låter jobbet ta över hela ens personlighet. Men det finns fördomar mot de ledare som väljer att jobba mer än vad som kanske anses vara normalt. De som alltid är tillgängliga, de som aldrig säger nej till ett uppdrag, de som brinner för sitt arbete så mycket att de inte vill vara lediga.

Kanske tänker vi att de är stressade, olyckliga, ensamma eller missnöjda med något i sina liv. Inte bryr sig om sina familjer, sina vänner eller sin hälsa. Att de är dåliga förebilder för sina medarbetare och att de skapar en ohälsosam arbetskultur. Men det kan var precis tvärtom.

Det finns olika sätt att vara ledare på, och det inte finns något rätt eller fel sätt. Vi bör respektera de ledare som vill jobba istället för att vara lediga, för att de gör det av passion, engagemang och glädje. De är inte nödvändigtvis mindre lyckliga, mindre sociala eller mindre friska än andra. De har andra prioriteringar, andra behov och andra drömmar.

En bra ledare är en som är ärlig mot sig själv och andra, och som gör det som känns rätt för sig själv och sin organisation.

Hur är det för dig? Känner rastlöshet när du inte jobbar? 

Kanske är det ett tecken på att du trivs med det du gör och att en engagerad ledare också är en mer närvarande och trygg ledare.

Att likställa en önskan att jobba istället för semester, behöver inte vara fel. Det är kanske det enda rätta för fler än man tror.

Inga kommentarer: