torsdag 11 oktober 2012

Kan en chef få vara sig själv?


Vi har lärt oss att det situationsanpassade ledarskapet är det som gäller. Sedan kom det nya trender och kanske har cirkeln slutits igen. En chef måste kunna anpassa sig till situationen. Alltid.

Att i sin ledarroll kunna vara sig själv, är lättare sagt än gjort.

För några år sedan träffade jag en man som till vardags coachar börschefer.

Han påstod att klimatet i verksamheterna påverkar oss individer i så stor omfattning att många helt enkelt tappar bort sin egen identitet, på riktigt. De blir en annan person än de egentligen är.

Mannen i fråga är också psykolog och har tidigare arbetat med att bedöma rehabiliteringsmöjligheterna i svåra sjukdomsfall.

Är det så att vår arbetsmiljö påverkar oss så stort att vi helt enkelt tappar kontakten med vårt autentiska jag? Hur ska vi då kunna leda? Att inte veta vem man är som ledare ställer till stora problem.

Att tappa sin egen identitet och inte längre veta hur den såg ut från början skapar tomrum, både hos chefen men också hos medarbetarna.

Vi ska slipa på våra skavanker, utveckla våra svaga sidor och hela tiden bli en presterare på topp. Som chef är du aldrig bättre än ditt senaste resultat. Att då stå kvar i det som är ens grundidentitet är ett ledningsjobb i sig.

En chef ska vara så mycket. Besitta diametralt olika egenskaper. Det kanske inte är konstigt att chefer tappar sin identitet när man börjar snegla på alla önskade egenskaper eller beteenden från omgivningen.

Det är lätt att anpassa sig, bli som omgivningen förväntar sig att man ska bli.

Som ledare är det extra viktigt att värna om sin egen identitet och integritetoch det är en ledarskapsutmaning i sig.

Eller är det så att de som blir chefer blir det för att just skaffa sig en identitet?

Frågan är vart du själv står? Är du verkligen den du är, inklusive svagheter och styrkor.

En sann människa är oftast en trygg människa. En sann chef vågar hålla hårt i och värna om sin identitet. Den utan egen identitet löper risk att plocka på sig andras krav på identitet. Då förlorar man sig själv men också sin omgivning.

Man blir utom räddning - som coachen till börschefer uttryckte det.

Det är bara du som ledare som kan rädda dig själv i en sådan situation.

Om du är sann. Mot dig själv och omgivningen.Inga kommentarer: